19 december 2022

Financiële zelfzorg

19 december 2022

Financiële zelfzorg

Ja maar, ik werk met meerdere bankrekeningen om mijn geld over te verdelen. Hoe werkt dit dan met een financieel zelfzorg systeem zoals YNAB, You Need A Budget


Dit is een vraag die ik regelmatig krijg & waarover ik in deze blog meer duidelijkheid wil scheppen.


Veel ondernemers werken met de Profit First methode, een praktisch & toegankelijk systeem waarmee je altijd winst maakt in je onderneming. Het is een "potjes" systeem zoals ook onze grootouders gebruikten om elke week hun geld te verdelen. In deze Profit First methode doe je hetzelfde met meerdere bankrekeningen voor je inkomsten, winst, salaris, belastingen & kosten. 


Je verdeelt je inkomsten telkens over één van deze rekeningen waarmee je ook de betalingen doet. Doordat deze bedragen verdeeld zijn over meerdere rekeningen, wordt je minder snel verleid om geld uit te geven dat je eigenlijk niet hebt. Een bankrekening geeft enkel informatie

Dat is altijd het gevaar wanneer je je baseert op het saldo van je bankrekening om te checken hoeveel geld je beschikbaar hebt.


Jouw banksaldo is nooit een goede basis om jouw keuzes op te baseren!


Deze geeft je enkel informatie over hoeveel geld je op dat moment ter beschikking hebt, als in een momentopname. Het geeft je geen informatie over eventuele facturen & kosten die nog dienen betaald te worden.


Net zoals de verschillende "potjes" je enkel informatie geven over hoeveel geld er op dat moment beschikbaar is in dat potje.Een financieel zelfzorg systeem

Met een financieel zelfzorg systeem zoals YNAB ga je nog een stapje verder. Je maakt een plan op voor jouw geld zodat jij kan beslissen waar het naartoe kan stromen. Net zoals je ook een plan opmaakt voor je onderneming, huishouden, maaltijden, to do's, vakantie, feestdagen, .... 


Je kan voor elke gebeurtenis in je leven een plan opmaken, dus waarom zou je dat ook net doen voor jouw geld? Dit plan is de basis waarnaar je steeds kan terugkeren op het moment dat jij een financiële beslissing gaat nemen.


Jij bepaalt de grenzen waarbinnen jouw geld vrij kan bewegen.


Aangezien je in een financieel zelfzorg systeem al jouw geldbronnen samenbrengt, kan je dus nog perfect werken met meerdere bankrekeningen voor je inkomsten, winst, salaris, belastingen & kosten.


Zeker wanneer je jezelf niet 100% vertrouwt met geld, is dat een aanrader. Het is altijd belangrijk om een systeem te kiezen waar jij je goed bij voelt & dat werkt voor jou. Dit weet je enkel wanneer je het ook effectief probeert & ermee werkt. Dus start ergens & stuur bij indien nodig!


Al kan je ook perfect alle verrichtingen doen met één bankrekening. Dit is ook de manier waarop ik zelf werk, met één bankrekening, één spaarrekening & één plan/budget voor mijn onderneming en nog eens hetzelfde voor mijn privé. Dit zijn twee aparte zaken in mijn leven die iets anders & dus ook een ander plan nodig hebben waarbij ik wel heel makkelijk van het ene naar het andere kan schakelen.


Hiervoor breng je al deze "potjes" onder in de verschillende categorieën in YNAB. Op het moment dat je geld ontvangt, verdeel je dit over:

  • winst: 1% of meer van je omzet waarvan je jezelf 1x per kwartaal 50% uitkeert op je privérekening om iets leuk mee te doen & de rest laat je staan
  • salaris: want je moet toch ook kunnen leven van je onderneming dus dit gaat naar je privérekening
  • belastingen: hierin komt de BTW die je ontvangt, een percentage voor je belastingen & je sociale bijdrage die je per kwartaal dient te betalen
  • kosten: hiermee betaal je je operationele kosten die je dan weer verder verdeelt over de verschillende kosten categorieën
  • doelen: om een financiële buffer mee op te bouwen & bepaalde investeringen te doen 

Op deze manier weet jij met één blik in je YNAB op elk moment perfect hoeveel geld jij ter beschikking hebt om eventuele kosten & investeringen te doen. En dit zonder ingewikkelde berekeningen te doen.


Je kan elke euro slechts één keer uitgeven.


Wat niet wil zeggen dat je plan in steen gegrift staat. Je kan jouw plan op elk moment bijsturen & aanpassen. Dus je kan op elk moment jouw geld van het ene potje naar het ander potje overbrengen wanneer het nodig is. Het is jouw plan, jouw geld & jij beslist waar het naartoe beweegt.


Vandaar dat een financieel zelfzorgsysteem zoals YNAB voor mij perfect werkt. Het zorgt ervoor dat ik me veilig voel met geld & mezelf vertrouw bij de financiële keuzes die ik maak. Hiervoor kan ik me baseren op het geld dat ik echt ter beschikking heb waardoor ik geen geld uitgeef dat ik eigenlijk niet heb.


Dit heeft voor mij zo'n verschil gemaakt.

Iets wat ik ook jou vanuit heel mijn hart toewens.


Dit zorgt immers voor zoveel meer rust, balans, vertrouwen & overvloed in jouw leven.


Via deze link kan je YNAB 34 dagen gratis proberen. Zo kan je zelf ervaren of het iets voor jou is. Daarna betaal je $14,99/maand of $99/jaar.


Heb je hier nog vragen over? Neem zeker even contact met me op of plan een virtueel tasje thee met me in.


Wachtlijst

Secret project

om jouw buitengewoon magisch leven te creëren


In dit project breng ik alle tools samen die mij elke dag opnieuw ondersteunen. Denk aan leven op je natuurlijke ritme, 5 elementenleer, Nine Star Ki, financiële zelfzorg, emotionele aromatherapie, ...


Het wordt een holistisch traject waarbij ik het energetische met het praktische combineer.


Hoe dit zal gebeuren & de concrete naam, is ook voor mij nog niet helemaal duidelijk.

Ik vertrouw erop dat dit zal komen zodra ik dit stap voor stap verder vorm zal geven.

Tot het moment dat het klaar is om met de wereld te delen


Geef een reactie

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>