30 januari 2020

Je emoties in balans met essentiële oliën

Liesbet Selleslags

Essentiële olie

Essentiële oliën & emoties zijn een heel goede combinatie. Essentiële oliën zorgen immers voor balans & ondersteuning waar het nodig is.

Wil jij graag bepaalde patronen, beperkende overtuigingen of andere dingen loslaten? Dan kunnen essentiële oliën je hierbij ondersteunen waardoor het loslaten plotseling een heel pak makkelijker gaat. 

Waarom zou je emotionele ondersteuning willen?

Wanneer je emoties niet verwerkt of doorleeft, gaan deze zich vastzetten in je lichaam. Je geeft ze letterlijk ergens een plaats in jezelf zodat je de draad van je leven weer kan oppikken. Alleen bestaat de kans dat je lichaam na een tijdje aan de alarmbel gaat trekken, zeker als deze emoties blijven aanhouden. 

Je lichaam maakt hierbij helemaal geen onderscheid tussen positieve of negatieve emoties. Het kent alleen emoties. De lading die wij eraan geven, maakt dus helemaal niet uit. Al is het wel belangrijk dat je alle emoties toelaat in je leven. Want als je verdriet & pijn niet toelaat, zal je ook geen vreugde & plezier kunnen voelen.

Emotionele onbalans is altijd een voorbode van fysieke onbalans in je lichaam. En fysieke onbalans kan een teken zijn van emotionele  onbalans. Je lichaam bestaat immers uit meer dan enkel je fysieke lichaam. Om fysieke ongemakken te vermijden is het daarom slim om preventief je emoties in balans te brengen.


Geur en emoties

Uit onderzoek is bewezen dat geur & emoties samenhangen. Geur komt je lichaam binnen via je neus. Het is haast onmogelijk om je voor een bepaalde geur af te sluiten, hoe hard je dit ook zou willen.

Zodra de geur in je neus zit, gaat deze door naar je limbische systeem, één van de oudste delen van je hersenen. Dit deel is betrokken bij emotie, motivatie, genot & het emotioneel geheugen. Emoties komen vooral voort uit het limbisch systeem waardoor het erg samenhangt met je herinneringen.

Denk maar aan de zakjes lavendel die je rook bij je grootouders in de kasten. Als je fijne herinneringen aan hen hebt & er gelukkige momenten beleefde, dan hou je van lavendel. En dan kan de geur van lavendel weer die fijne, positieve gevoelens geven ook al sta je in de file of zit je in een stress situatie. 

Maar als je slechte ervaringen bij hen hebt opgedaan, kan het zijn dat je gruwelijke hekel hebt aan lavendel. Zonder dat je weet van waar deze afkeer juist komt. Jouw lichaam heeft immers de link gelegd tussen lavendel & slechte ervaringen.  

En dit geldt voor om het even welke geur dan ook.

Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je met geuren deze emotionele onbalans kan herstellen.

Eerste manier: maak 2 keuzes

Kies een aantal geuren die je ongelooflijk aantrekken, waar je helemaal blij & gelukkig van wordt, die je dagelijks als parfum zou willen dragen, die je altijd in je buurt wil hebben, .... Grote kans dat aan deze geur(en) allemaal positieve herinnering hangen.

Kies nu een geur(en) waar je een gruwelijke hekel aan hebt, die je doet in elkaar krimpen & waar je van gaat lopen als de geur nog maar in je buurt komt. Kortom een geur die je absoluut niet in je nabijheid wil hebben & waar je liefst zo ver mogelijk van gaat lopen. Ongetwijfeld waren de herinneringen aan deze geur(en) eerder negatief.

Toch kunnen beide geuren je ondersteunen:

  • de heerlijke geur helpt je om positieve gevoelens te beleven
  • de gruwel geur helpt je om doorheen de negatieve gevoelens te breken

Geuren triggeren immers iets in je onderbewustzijn.

Gebruik zowel de heerlijke als de gruwel geur dagelijks door er even aan te ruiken of deze de diffusen in je omgeving. Zo laat je jezelf wennen aan de geur & breng je jezelf in de energie van de geur. Het kan zelf zijn dat je na een tijdje de gruwel geur helemaal niet meer vervelend gaat vinden of dat je er zelfs van gaat houden. Dit wil zeggen dat je de negatieve herinnering die eraan hing, hebt losgelaten. En dit gebeurt allemaal onbewust.


Tweede manier: werk met de eigenschappen van de plant 

Elke plan bevat bepaalde eigenschappen die je ook terugvindt in essentiële olie. Zo zijn er verschillende essentiële oliën die je ondersteunen bij het loslaten van negatieve gevoelens, je zelfvertrouwen versterken, gevoelens van eenzaamheid of afwijzing kunnen transformeren, ....

Hieronder vind je een aantal essentiële oliën die je kan gebruiken bij het in balans brengen & ondersteunen van je emoties. Ik bespreek slechts enkele eigenschappen & toepassingsmogelijkheden want eigenlijk hebben ze er nog heel wat meer.


Emotionele balans met essentiële olie Copaiba
Wanneer je Copaiba associeert met Copacabana weet je onmiddellijk waar het goed voor is, nl een vrolijk zomers humeur. Het is ideaal om te gebruiken op dagen waarop niets goed lijkt te gaan & je het gevoel hebt dat je met het verkeerde been uit bed bent gestapt. Deze essentiële olie geeft je een gevoel van tevredenheid, een leven door een roze bril waar alles mooi is. 

Heb jij nood aan wat Copacabana gevoel?
  • Doe een paar druppeltjes in je diffuser.
  • Of voeg een paar druppeltjes toe aan je favoriete bodycrème of kokosolie. 
Emotionele balans met essentiële olie Digize

Digize is een essentiële olieblend van Young Living die je fysieke lichaam helpt bij het verteren van voeding. Dus als je een keertje teveel of te zwaar hebt gegeten bijvoorbeeld. 

Maar je kan deze ook gebruiken het verteren van emoties die zich hebben vastgezet in je lichaam.

Ligt er iets op je maag of lever? Zitten je darmen een beetje in de knoop? Hou je emoties vast?

  • Doe een paar druppeltjes in je diffuser.
  • Of doe een druppeltje in een glas water 
Emotionele balans met essentiële olie Frankincense (wierook)

Frankincense is één van mijn favoriete oliën die ik elke dag gebruik. Ze wordt al meer dan 5000 jaar gebruikt voor het "wakker" maken van je spiritueel bewustzijn & de verbinding met je geest.

Ze helpt je om gevoelens van eenzaamheid, angst, onzekerheid, minderwaardigheid, .... los te laten.

Ze helpt je om te aarden, in het hier & nu te blijven, geeft je innerlijke kracht & zelfverzekerdheid.

Deze olie wordt ook wel eens de olie van de waarheid genoemd omdat ze helpt om je ware ik, jouw waarheid die leeft in je hart naar boven te laten komen. De hoge frequentie van deze essentiële olie helpt om je ego los te laten zodat je dieper met je ziel, je essentie, je waarheid kan verbinden.


Emotionele balans met essentiële olie Lavender

Lavender heeft een kalmerende rustgevende invloed op je lichaam. Ze heeft een balancerende & kalmerende invloed op onverwerkte emoties.

Ze helpt je om open & eerlijk te communiceren en zorgt voor een grotere intuïtie.

Mensen die lavender nodig hebben, zijn vooral mensen die in zichzelf zitten & blokkeren om hun ware ik naar boven laten komen. Ze tonen niet wat in hun hart zit & wie ze diep van binnen zijn. Vaak heeft dit te maken met de angst voor afwijzing. Of een gevoel van niet geliefd, niet gezien of niet gehoord worden. Iets waar we allemaal naar verlangen. 


Emotionele balans met essentiële olie Lemon

Lemon helpt je om je beter te concentreren & te focussen. Want alles waar jij je aandacht of je focus aan geeft, groeit. Wanneer jij je focus op al het goede in leven legt, creëer je meer van dat in je leven. 

Ideaal ook om te gebruiken als je een (middag)dipje hebt, als je teveel ballen in de lucht te houden hebt & dus gigantisch moet multitasken.

Emotioneel helpt deze olie je om verwarring, twijfel & overweldiging uit de weg te ruimen. Het geeft je meer helderheid waar nodig.

Maar Lemon maakt ook komaf met beperkende overtuigingen, negatieve gedachten, vastzittende energie. Het kalmeert onzekerheden & herstelt je zelfvertrouwen.

En net als de zon geeft Lemon je dat zonnige, vertrouwd gevoel van een warm dekentje over je heen. Zo ben jij ook het zonnetje in huis.


Emotionele balans met essentiële olie PanAway

PanAway zorgt voor vermindering van fysieke pijn & ontstekingen. 

Maar deze helpt ook bij het loslaten van negatieve emoties & energieën. Ook als je bang bent voor je eigen emoties & je moeite hebt om deze te uiten. Een gebroken hart, verdriet, .. deze emotionele pijn kan soms zo erg zijn dat je er fysieke pijn van ondervindt.

  • Doe een paar druppeltjes in je diffuser.
  • Of doe een druppeltje in een rollon flesje en rol dit over je hartstreek 
Emotionele balans met essentiële olie Peppermint

Peppermint werkt stimulerend, hartverwarmend & zorgt voor een beetje vreugde in je leven. Zo lacht het geluk je toe & is er niets waar je bang voor hoeft te zijn. Ideaal wanneer je ergens weerstand of angst voelt als je bv iets nieuw moet leren. Zo verminderd het de angst voor het onbekende & nodigt je uit om je leven met een open hart tegemoet te treden.

Ze helpt je om je aan te passen aan de omstandigheden & helpt je om de juiste keuzes te maken in moeilijke situaties.


Emotionele balans met essentiële olie ​Purification

Purification helpt je om negatieve emoties & energieën los te laten.

Deze olie helpt om boosheid & conflicten te kalmeren, zorgt voor zuiverheid van je gedachten & kan orde herstellen.

Gebruik purification vooral als je vastzit in steeds terugkerende emotionele patronen zoals verdriet, afwijzing, angst om alleen te zijn. ​


Emotionele balans met essentiële olie ​Thieves

Deze olie reinigt & zuivert negatieve emoties & energieën. Deze geeft je een beschermend gevoel wanneer er onzekerheid of paniek heerst.


Kleine mirakeltjes

Voor elke essentiële olie kan ik je wel tientallen recepten & toepassingen geven. Maar eigenlijk gaat het over JOU. Jij bent immers de som van je verschillende gevoelens, emoties, sensaties & andere ongemakjes in je leven. Door ze zelf te gaan gebruiken, kan je voelen wat deze met jou doen.

Wil je graag zelf ervaren hoe essentiële oliën jouw emoties in balans kunnen brengen? Je bent meer dan welkom in onze Facebookgroep waar je nog meer informatie & tips krijgt. Of reserveer even een essentiële oliën babbeltje in mijn agenda. Dan bekijken we samen vrijblijvend wat ik voor jou kan betekenen.

Liesbet Selleslags

Ik help vrouwen met het ontwikkelen van een natuurlijke levensstijl zodat ze meer welzijn ervaren in hun leven & dat van hun omgeving. Door hen te ondersteunen op lichamelijk, geestelijk, emotioneel & energetisch vlak staan ze gezond & krachtig in het leven én kunnen ze opnieuw contact maken met hun vrouwelijke energie.

Je hebt misschien ook nog interesse in

Essentiële oliën & emoties zijn een heel goede combinatie. Essentiële oliën zorgen

Lees meer

Zelfzorg met essentiële oliën is voor mij de perfecte combinatie tijdens mijn

Lees meer
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>