31 oktober 2023

Cyclisch leven

31 oktober 2023

Cyclisch leven

In deze laatste dagen van oktober & de eerste dagen van november is de grens tussen bewust - onze fysieke realiteit - & onbewust - de andere realiteiten - heel dun. Dit heeft alles te maken met Halloween, Samhain (Keltisch nieuwjaar), Dag van de doden (Dia de Muertos), Allerheiligen & Allerzielen.


Feest- & gedenkdagen waarbij het binnenhalen van de oogst wordt gevierd en die verbonden zijn met het herdenken & eren van overleden dierbaren.


Cyclisch gezien valt 31 oktober precies tussen de herfst equinox & de winter solstice. Het moment waarop we het licht & de warmte achter ons laten en we overgaan naar de donkere & koude wintermaanden. Nu we ook zijn overgeschakeld naar het winteruur worden de dagen ook zichtbaar steeds weer een stukje korter.


Dit is ook een periode waarin je nog meer naar binnen keert, in jouw huis & ook in jezelf. Je wordt geconfronteerd met jouw donkere innerlijke wereld & de eindeloosheid van het leven. 


De focus gaat van van buiten naar binnen, van leven naar dood.


In de natuur sterft alles zichtbaar verder af, toch sluimert er tegelijk verborgen onder de grond weer nieuw leven. Dit ontstaat veilig in de schoot van Moeder Aarde, om straks in de lente, in het licht, opnieuw geboren te worden.


Net zoals jij nu het gevoel kan hebben dat je energie afneemt & er momenteel weinig zichtbaar gebeurt of uit je handen komt. Toch sluimeren er ook in jouw allerlei nieuwe zaadjes die in de lente verder tot ontwikkeling mogen komen. 


Waar buiten zichtbaar het licht overgaat naar donker, gebeurt ondergronds het tegenovergestelde.Halloween 

Halloween betekent eigenlijk All Hallows Eve, de avond voor Samhain & Allerheiligen. Dit feest wordt traditioneel gevierd in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten & Canada. Ondertussen is het ook populair in andere delen in de wereld & is het ook bij ons overgewaaid. 


Mensen versieren hun huizen met pompoenen, spoken & skeletten, ontsteken kaarsen, verkleden zich in griezelige figuren & dragen maskers, .... Kortom er wordt een griezelige, horror sfeer gecreëerd.


Trick or treat people with kindness.


Alhoewel dit feest meer & meer een commerciële insteek heeft, is het in oorsprong te herleiden tot Samhain.Samhain

Samhain is het Keltisch nieuwjaarsfeest waar het einde van het oogstseizoen & het begin van de donkere wintermaanden wordt gevierd. Nu de oogst binnen & het jachtseizoen ten einde is, is het moment van rust aangebroken.


Het feest begint traditioneel bij zonsondergang op de avond van 31 oktober & loopt door op 1 november. De start van het nieuwe jaar volgens de Keltische kalender.


De sluier tussen de wereld van de levenden & de doden is flinterdun. 


In deze periode zouden de doden weer even heel dichtbij zijn. Hun aanwezigheid wordt vereerd & herdacht tijdens bijeenkomsten met vrienden & familie. Vaak krijgen ze ook een plaatsje aan tafel. Soms wordt er voedsel of een ander offer op een altaar of buiten geplaatst.


Tijdens Samhain ontmoeten mensen elkaar, dansen & zingen ze samen, voeren ze allerlei rituelen uit, vertellen (griezelige) verhalen, worden oude vriendschappen vernieuwd & nieuwe gemaakt.Dag van de Doden

In Mexico vieren ze op 1 & 2 november de Dia de Muertos, de dag van de doden. Men gelooft dat de zielen van kinderen op 1 november terugkeren naar de aarde & die van volwassenen op 2 november. Gedurende het hele jaar bereiden ze zich voor op het festival & verzamelen ze goederen om aan de doden te offeren.


De dagen ervoor worden de graven versiert & geurende oranje bloemblaadjes van het Groot Afrikaantje uitgestrooid. In de huizen & op het kerkhof worden kleurrijke altaren gebouwd die ze ze versieren met bloemblaadjes & doodskoppen. Zowel op de graven als de altaren wordt er voedsel & drank geofferd. 


Dit wordt na afloop niet opgegeten of opgedronken omdat ze geloven dat de zielen van de doden de ziel ervan tot zich hebben genomen & het geen voedingswaarde meer heeft.Allerheiligen & Allerzielen

Deze feestdagen hebben een Katholieke oorsprong waarbij op 1 november de heiligen wordt herdacht & men op 2 november stilstaat bij overleden dierbaren.


Al gaat het er hier iets minder vrolijk & uitbundig aan toe dan bij Samhain of de Dia de Muertos.


Toch worden ook hier de graven schoon gemaakt & versiert met bv chrysanten. Deze geven rust & hoop in moeilijke tijden. Hiermee wordt aan de overledenen het eeuwige leven gewenst. Hoe ga jij om met verlies?

Elke land, elke cultuur gaat op een andere manier om met verlies & de dood. Ook de overleden dierbaren worden op een andere manier herdacht & geëerd.


De manier waarop jij hiermee omgaat, wordt mee bepaald door je omgeving & zit ook vervat in jouw energetische blauwdruk.


Er bestaat geen goede of slechte manier. Er is enkel jouw manier.


Sta even stil bij hoe jij omgaat met verlies. 

 • Waar hou jij (onbewust) verlies vast in je lichaam?
 • Wat hou je tegen om dit los te laten?
 • Wat zou het je brengen als je dit zou loslaten?Stilstaan bij de eindigheid

Deze periode laat je stilstaan bij de eindigheid van je leven. Iets wat voor velen heel confronterend kan aanvoelen of angst (voor de dood) kan oproepen. Zeker wanneer je beseft dat de plek waar jij je momenteel bevindt, niet helemaal is waar jij gehoopt had. 


Tegelijk draagt deze periode heel wat mogelijkheden met zich mee.


De dood als ultieme transformatie


Om iets nieuws te beginnen, is het noodzakelijk om eerst het oude af te sluiten. Je dient als het ware ruimte te creëren voor het nieuwe om te kunnen ontstaan. Ruimte op fysiek, mentaal, emotioneel & energetisch vlak.


Daarvoor dien je los te laten wat geen waarde meer heeft & jouw belemmert in je leven, op welk vlak dan ook. Dit is dan ook het ideale moment om te bepalen & je voor te bereiden op wat jij in de winter allemaal gaat doen.


 • Hoe kom jij deze periode door?
 • Waar kan jij jezelf meer rust gunnen? 
 • Wat wil je nog loslaten?
 • Wat mag er nog ontstaan?
 • Hoe kan je je hierop voorbereiden?


Terugkeren naar jouw ware essentie die diep verborgen ligt in je innerlijke wereld.


Laat je hierbij ondersteunen door de energie van deze periode. Zeker nu de grenzen tussen bewust & onbewust flinterdun zijn.Essentiële ondersteuning

Essentiële oliën* bevatten de liefde, kracht & essentie van de natuur. Ze kunnen je ondersteunen op die momenten dat jij daar nood aan hebt. 


Gebruik volgende diffuserblend om je jezelf veilig & beschermd te voelen tijdens deze intense overgangsperiode zodat jij de antwoorden & diepste verlangens die in je leven kan ontvangen.

 • 2 druppels Cinnamon Bark
 • 2 druppels Clove
 • 2 druppels Ginger
 • Cinnamon Bark laat je terug herleven wanneer je je weg of interesses kwijt bent geraakt. Ze zorgt ervoor dat je je veilig & beschermt voelt en helpt je jezelf & jouw unieke eigenschappen volledig te accepteren.  
 • Clove helpt je om een stevig fundament te bouwen zodat jij jouw grenzen kan aangeven & jij je kracht terug kan nemen. Ze laat je inzien dat alle antwoorden in jezelf zitten & je hiervoor niet afhankelijk bent van anderen.
 • Ginger ondersteunt je tijdens trage, ongemotiveerde & ongeïnspireerde seizoenen van je leven. Het versterkt je diepste verlangens & laat je zien waartoe jij in staat bent zodat jij de kracht hebt om jouw zaadjes te laten ontkiemen & ontwikkelen.


Heb jij vragen of nood aan extra inzichten? Neem contact met me op of plan een essentie gesprek in mijn agenda.* Het is belangrijk om enkel 100% zuivere essentiële oliën te gebruiken. Dit wil zeggen niet gemengd, niet aangelengd of niet verdund. Een "natuurlijk" of "bio" label zoals je deze in de winkel kan kopen, volstaat helaas niet altijd. Heb je geen pure essentiële oliën in huis, neem dan contact met me op zodat ik je hierbij kan begeleiden.


Jouw grootste potentieel

Gratis Ebook

Voor vrouwen die voelen dat er meer mogelijk is in hun leven & verlangen naar meer vervulling, vrijheid & succes in hun leven. Dit is de sleutel om te kunnen zijn wie je bent & voluit te leven zoals dat voor jou is bedoeld!


Dankzij dit Ebook heb jij:

 • Formule om je grootste potentieel te berekenen op basis van je geboortedatum 
 • Inzicht in je grootste potentieel 
 • Inzicht in je grootste behoefte & unieke eigenschappen
 • Eerste stappen gezet naar zelfacceptatie zodat jij kan zijn wie je bent 
Ebook jouw grootste potentieel


Geef een reactie

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>